La probabilitat d'un fals positiu en un test ràpid d'antígens és molt baixa

31 de gen. 2022
5 min Lectura

La probabilitat d'un fals positiu en un test ràpid d'antígens és molt baixa

Els autors d'un estudi recent indiquen que els falsos positius identificats en la seva investigació s'han produït per problemes defectuosos o per una mala realització de la prova.

Con Salud, 31.01.2022

La detecció primerenca de casos de Covid-19, així com la identificació en el menor temps possible dels contactes més estrets, és una de les principals claus a l'hora de controlar el virus i frenar la transmissió comunitària. En aquest sentit, actualment les PCR són les proves amb més fiabilitat a l'hora de discernir si un cas és finalment positiu. No obstant això, són més costoses i triguen més temps a oferir els resultats.

D'altra banda, la ràpida expansió d'òmicron ha provocat una onada de nous contagis, donant lloc a les proves ràpides d'antígens com un dels grans aliats en un escenari on les tasques de diagnòstic recauen cada vegada més en els ciutadans .

En aquesta línia, un grup d'investigadors de l'Escola d'Administració Rotman de la Universitat de Toronto ha utilitzat proves ràpides d'antígens per avaluar treballadors asimptomàtics dues vegades per setmana. En total, es van distribuir més de 900.000 proves ràpides d'antígens a 537 centres de treball. Menys de l'1% (1.322 proves) van reportar un resultat positiu en Covid-19.

Els autors de l'estudi, que van considerar "fals positiu" un resultat positiu en antígens i negatiu en PCR, van reportar que només dels que van resultar positius en proves ràpides d'antígens, 462 van ser "falsos positius", concloent que les proves ràpides són força fiables per detectar la infecció per SARS-CoV-2.