La paradoxa de l'estiu: creix la demanda d'antigripals i solars davant la pujada d'infeccions i temperatures

14 de jul. 2022
5 min Lectura

La paradoxa de l'estiu: creix la demanda d'antigripals i solars davant la pujada d'infeccions i temperatures

En els darrers cinc mesos -de febrer a juny- s'ha registrat un important increment de la demanda de fàrmacs i productes de salut per al refredat (213% anual), alhora que l'anticipació del bon temps ha animat la venda de cremes per protegir la pell (28 %)

La fi de l'ús estès de la mascareta ha donat pas a l'augment d'infeccions respiratòries al final de la primavera, moment en què el país afrontava el primer episodi d'altes temperatures, que aquest any ha irromput dos mesos abans del que és habitual

Madrid, 14 de juliol de 2022

La fi de l'ús obligatori de mascaretes, tant en espais exteriors com interiors, a la primera meitat de l'any ha coincidit amb un considerable augment de consultes a Urgències i Atenció Primària per casos d'infeccions respiratòries poc habituals aquests mesos, tal i com s'ha posat de manifest des de la comunitat sanitària. Entre els factors que expliquen l'inusual brot d'infeccions, segons apunten diferents experts, hi ha el desplaçament de les malalties estacionals i la major debilitat del sistema immunitari, principalment entre nens menors de dos anys que han estat sobre protegits durant la pandèmia.

Aquesta situació també es pot confirmar des de la distribució farmacèutica, ja que entre els mesos de febrer i juny s'ha registrat un important increment de la demanda de medicaments antigripals, segons l'anàlisi del darrer Observatori de Tendències de Cofares, que se centra en el comportament dels hàbits de consum i social, arran de la demanda registrada a les farmàcies.

Al febrer, coincidint amb la fi de l'ús obligatori de mascaretes a exteriors, va créixer la demanda d’antigripals un 158% en termes interanuals. Una tendència que va continuar a l'alça els mesos posteriors, quan començaven a pujar els termòmetres. En concret, al març l'increment va ser del 208%, arribant al pic més alt a l'abril, mes en el qual l'ús de la mascareta va deixar de ser obligatori en espais interiors, amb un 288%. L'escalada va començar a cedir al juny, moment en què el consum va repuntar només un 178%.

En termes territorials, Astúries se situa al capdavant: al Principat la demanda d'antigripals va créixer al març el 1.469% en termes anuals (per a la resta, consultar taula).

 

 

 

“S'ha registrat un augment tant d'antigripals com de solars entre els mesos de febrer i juny d'aquest any, que casualment coincideix amb la relaxació de l'ús de les mascaretes. D'una banda, en el cas dels antigripals, podríem deduir que la manca d'immunització davant d'altres virus després de mesos d'ús estricte de la mascareta i la proliferació d'altres virus respiratoris haurien propiciat aquest augment i, paradoxalment, l'increment dels solars podria explicar-se per una major activitat a exteriors, les altes temperatures i el desig de tornar a gaudir de l'aire lliure després de dos estius consecutius de restriccions”, apunten els analistes de l'Observatori de Tendències de Cofares.

Major protecció davant del sol

Una cosa semblant passa amb els productes solars, la venda dels quals a les farmàcies també s'ha vist incrementada arran de la fi de l'ús obligatori de la mascareta als exteriors al mes de febrer, el que va afavorir que les persones tornessin a gaudir de més temps a l'aire lliure. A això caldria afegir que en el període comprès entre el febrer i el juny s'han registrat temperatures més altes del que és habitual.

El primer episodi d'altes temperatures –iguals o superiors a 40º– ha arribat al maig, en plena primavera. Un esdeveniment que en dècades passades estava reservat per als mesos de juliol com a tònica habitual.

Segons es desprèn de les dades de l'Observatori de Tendències de Cofares, a més de l'anticipació de la primera onada de calor, cal tornar a referir-se al desús generalitzat de les mascaretes. Coincidint amb la finalitat de la seva utilització a exteriors, es va detectar un augment del 74% dels solars respecte a l'any anterior. Si bé al març aquest increment es va moderar fins al 16%, a l'abril i al maig va tornar a créixer, assolint el 35% i el 40%, respectivament. Les dades recolzen que l'efecte estiu ha avançat el consum de protectors, l’augment de la seva demanda es queda únicament al 8% al juny.

Pel que fa a les comunitats autònomes, La Rioja ha estat la que més demanda ha registrat, amb un 258% més al febrer respecte de 2021 (per a la resta, consultar taula).