La llum de la farmàcia il·lumina amb força fins i tot en els temps més foscos

03 d’abr. 2020
5 min Lectura

La llum de la farmàcia il·lumina amb força fins i tot en els temps més foscos

#Actualidad #Covid-19

Eduardo Pastor, president de Cofares, destaca que, davant la crisi del Covid-19, les farmàcies estan demostrant la seva vocació de servei com a baula del sistema sociosanitari.

Elaboración propia, 03.04.2020

"La pandèmia del Coronavirus Covid-19 ha fet que estiguem vivint una crisi sanitària sense precedents i difícilment imaginable. És precisament en aquest context on les més de 22.000 farmàcies d'Espanya estan demostrant la seva vocació de servei públic com a baula fonamental de sistema sociosanitari". Són paraules d'Eduardo Pastor, president de Cofares, recollides en una tribuna que ha publicat aquesta setmana el diari El Economista.

En aquest sentit, Pastor afirma que, un cop més, s'ha posat de manifest que els farmacèutics, com a professionals sanitaris, tenen capacitat de lliurament total per fer front a una situació de risc i tractar d'evitar conseqüències encara pitjors. "Tot i les llargues hores de treball sense descans, la tensió i l'estrès davant la incertesa, el risc de contagi i fins i tot algunes baixes en els equips, no ha minvat la dedicació sense límits dels més de 70.000 farmacèutics per pal·liar les conseqüències d'una pandèmia que ha desbordat els serveis sanitaris", assegura.

A més, apunta que la vocació de servei públic del farmacèutic, com a primera baula entre el pacient i el sistema sanitari, està quedant més palesa que mai, tant a les ciutats com en els entorns rurals: "Prioritzant la salut col·lectiva a la seva, els apotecaris segueixen darrere del taulell, no només assessorant sobre les mesures de prevenció que cal aplicar, sinó fent el màxim possible perquè tots els pacients, tant els afectats pel
Covid-19 com per la resta de patologies, puguin tenir la seva medicació a temps i en les millors condicions possibles".

Tot i això, Pastor té clar que les farmàcies poden aportar molt més. "Les administracions han de ser capaces d'aprofitar la xarxa capil·lar de farmàcies d'Espanya al costat de les capacitats logístiques i tecnològiques de la distribució farmacèutica. Precisament, les diferents societats científiques i entitats col·legials que representen els farmacèutics ja han recordat que els farmacèutics comunitaris poden tenir un paper fonamental en la millora de l'accessibilitat dels tractaments de la població durant la pandèmia del Covid-19", afegeix.

Recorda, d'altra banda, que Espanya compta avui amb un sector farmacèutic de referència a nivell mundial, on l'alta professionalització, la distribució i una xarxa de farmàcies excepcional, fan que probablement tinguem la millor cadena de subministrament de medicaments del món. De fet, destaca que, en plena crisi sanitària, la cooperativa no ha baixat ni un segon la guàrdia i continua operant plenament perquè les oficines de farmàcia puguin seguir oferint el servei que els ciutadans necessiten, especialment en moments tan delicats.

"Mantenir aquest nivell ha estat possible gràcies a la magnífica tasca dels empleats encarregats de supervisar i garantir totes les comandes. En concret, cal reconèixer el treball de més de 1.500 persones i d'una xarxa solidària de 250 empleats d'altres àrees de l'empresa que s'han ofert com a voluntaris perquè la missió de Cofares pogués desenvolupar-se com fins ara. El meu major agraïment a tots ells per la seva contribució i bona predisposició en tot moment ", conclou.
 

Llegir entrevista completa