La digitalització com a pont per a l’avenç de la farmàcia rural

06 d’abr. 2022
5 min Lectura

La digitalització com a pont per a l’avenç de la farmàcia rural

El paper de la farmàcia rural, cada cop més marcat per l'escassetat de professionals i la limitació de recursos, posa de manifest la importància de la telefarmàcia en el nou model farmacèutic espanyol.

Elaboración propia | SEFAR

L'últim baròmetre de la Unió Democràtica de Pensionistes i Jubilats d'Espanya (UDP) ha alertat que el 40% dels majors de 65 anys no fa servir internet i, d'aquests, la gran majoria són habitants de zones allunyades dels nuclis urbans. No obstant això, les noves tecnologies són eines indispensables per combatre l'aïllament de la gent gran a les zones rurals.

En aquest sentit, l'entorn rural està cada cop més marcat per l'escassetat de professionals sanitaris, el dèficit en transports i vies de comunicació i la limitació dels recursos, fet que provoca que el pacient rural hagi d'abordar grans distàncies per anar a una revisió mèdica, a una cita amb un especialista o per ser atès pels serveis de Farmàcia Hospitalària.

Davant d'aquesta situació, la figura del farmacèutic comunitari rural adquireix una rellevància especial, ja que “es pot integrar a la perfecció en l'ús de les plataformes tecnològiques aplicades a la millora de la salut, situant-se en una posició fonamental en l'eix Metge-Pacient-Farmàcia, on la farmàcia serveixi per consultar dubtes o urgències”, ha explicat Jaime Espólita, president de la Societat Espanyola de Farmàcia Rural (SEFAR). "La telefarmàcia és un camp d'acció molt útil que ens obre un món ple de possibilitats pel que fa a l'Atenció Farmacèutica integral", ha afegit.

I és que, tal com ha afirmat Eduardo Pastor, president de Cofares, en el lliurament dels Premis SEFAR 2022, en què s'ha reconegut el seu compromís amb la farmàcia rural, és essencial garantir-ne la permanència, ja que sense ella “el model farmacèutic espanyol no té futur”.