El cribratge renal de les farmàcies de Vitòria deriva al metge el 14% dels participants - Cofares
El cribratge renal de les farmàcies de Vitòria deriva al metge el 14% dels participants
13.04.2022 Elaboración propia | Diariofarma
La Malaltia Renal Crònica (ERC) és una patologia silenciosa que es manifesta quan està en un estadi molt avançat i que afecta el 10% de la població general i el 23,7% de persones majors de 64 anys. En més de la meitat dels casos, aquestes persones no saben que pateixen insuficiència renal, relacionada, alhora, amb un elevat risc de patir malalties cardiovasculars, com la hipertensió o la diabetis.
El paper de la farmàcia resulta indispensable per reconèixer aquest tipus de malalties, que es poden prevenir si es coneixen els símptomes. Per tant, la realització de cribratges des de les oficines de farmàcia, dirigides a persones que no tenen cap malaltia diagnosticada, faciliten al ciutadà aflorar possibles casos i derivar-los al metge per a un diagnòstic precoç de la patologia i una millora de la qualitat de vida dels pacients.
En aquest sentit, el Col·legi Oficial de Farmacèutics d'Àlaba i ALCER Àlaba (Associació per a la Lluita Contra les Malalties Renals) han col·laborat en la campanya d'informació, prevenció i cribratge de la malaltia renal, desenvolupada durant el mes de març en el marc del Dia Mundial del Ronyó sota el lema “Salut renal, per a qualsevol persona, a qualsevol lloc” i amb l'objectiu de conscienciar sobre els factors de risc de l'ERC i la importància d'una detecció precoç.
En total, s'han sotmès 174 persones, la majoria dones, a les proves gratuïtes de glucosa, creatinina i pressió arterial, de les quals 24 han estat derivades al metge pels mateixos farmacèutics ja que han percebut resultats anòmals pel que fa referència especialment a la creatinina i la glucosa.