El col·lutori bucal mostra evidència preclínica com a protector davant la Covid-19

28 de des. 2020
5 min Lectura

El col·lutori bucal mostra evidència preclínica com a protector davant la Covid-19

Una investigació duta a terme per IrsiCaixa revela que el clorur de cetilpiridini (CPC), present en alguns col·lutoris, té efecte antiviral.

Són molts els components i solucions que s'han estudiat per trobar una eina útil per frenar el contagi i transmissió del nou coronavirus. Un d'ells és un component químic habitual en els col·lutoris, el clorur de cetilpiridini (CPC), que precisament s'ha convertit en l'objecte d'estudi d'un gran grup d'investigadors d'IrsiCaixa.

El clorur de cetilpiridini (CPC) té efecte antiviral. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi preclínic realitzat pel personal investigador del grup PISTA d'IrsiCaixa, centre impulsat conjuntament per la Fundació "la Caixa" i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb científics de Dentaid Research Center. Segons els experts, aquest component químic, present en alguns col·lutoris, és capaç de reduir fins a 1.000 vegades la capacitat d'infecció de la SARS-CoV-2, tal com s'ha pogut observar en un experiment dut a terme en cèl·lules cultivades al laboratori.

El següent pas serà provar l'eficàcia del component com antiviral en humans, a través d'un nou estudi que estarà liderat per la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses (FLS). A hores d'ara, acabar amb la pandèmia de la Covid-19 és el principal objectiu a nivell mundial, de manera que demostrar l'efecte antiviral del CPC en humans seria clau per ajudar a reduir la transmissió de la SARS-CoV-2 en qualsevol zona geogràfica, ja que els col·lutoris són econòmics, fàcilment distribuïbles i emmagatzemables.

Redacción Médica